Template voor de administratie van je bedrijf

Je administratie doen in Excel

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Als je start heb je waarschijnlijk geen boekhoudprogramma of ben je een fan van Excel of houd je graag zelf je boekhouding bij. Hoe dan ook met dit simpel template kan je je administratie in Excel doen.

Opbouw van jouw administratie in Excel

Tabbladen Template Administratie

De sjabloon in Excel bestaat uit een tabblad voor elke maand van het jaar en een tabblad met de naam BTW. Op het tabblad BTW worden jouw omzet en btw per maand berekend, daarover later meer. En op de tabbladen van de maanden doe je jouw feitelijke administratie. Laten we daarmee beginnen.


Inkomen en kosten

Inkomsten en uitgaven Template Administratie

We nemen het tabblad Jan als voorbeeld. In de eerste oranje vlak voeren we de inkomsten in en de kosten in de 2e oranje vlak. Elke inkomst of uitgave krijgt een aparte regel op dit tabblad.

Het eerste inkomen komt dus op regel 24. Bij klant A24 vul je de naam van de klant in. Bij B24 stel je de omschrijving van de opdracht in. Bij C24 de categorie van het soort werk. Op D24 komt de datum dat de factuur is betaald. Afhankelijk van wanneer je dit invult, kan het zijn dat je de datum pas later invult. Dit schema vul ik in zodra ik een factuur uitreik, maar laat het datumveld leeg totdat de factuur betaald is en voer dan die datum in. Bij E24 komt het bedrag dat de opdrachtgever je exclusief btw verschuldigd is. Bij F24 komt de btw die de opdrachtgever je verschuldigd is. In G24 telt het systeem automatisch het totale bedrag dat de opdrachtgever je verschuldigd is (bedrag exclusief btw + btw). Zo vul je al jouw inkomsten voor januari in.

Op regel 34 geeft het systeem je een totaal inkomen exclusief BTW (E34). En in F34 de totale btw die je deze maand moet ontvangen. Tot slot telt in G34 het totale bedrag inclusief btw ontvangen in Januari.

Je voert de kosten op dezelfde manier in. In A38 komt de leverancier van een product of dienst. In B38 de beschrijving van de dienst / product. C38 de categorie van het product of de dienst. Hierbij kun je denken aan: reiskosten, netwerkkosten, studiekosten, exploitatiekosten, etc.

In D38 komt de datum van aankoop van product of dienst. In E38 het bedrag exclusief btw en in F38 de btw die je voor het product hebt betaald. In G38 wordt het bedrag exclusief btw en btw bij elkaar opgeteld. Zo vul je in dit geval al jouw kosten voor januari in. Ieder op een aparte regel.

Op het einde de totale kosten voor jou in regel 53. In E53 het bedrag aan kosten exclusief btw, F53 de door jou betaalde btw en G53 het totaalbedrag inclusief btw.

Microsoft 365 Personal - Nederlands - 1 jaar abonnement (download)
Microsoft 365 Personal – Nederlands – 1 jaar abonnement (download)
Microsoft 365 is de nieuwe Office | Nederlands | 1 jaar | 1TB cloudopslag | voor 1 gebruiker | 5x PC, Mac of Chromebook, Android
Score 4.4 van 5 sterren.
€69,-
Direct beschikbaar
Gratis verzenden
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Microsoft 365 Personal - Nederlands - 1 jaar abonnement (download)
Microsoft 365 Personal – Nederlands – 1 jaar abonnement (download)
Microsoft 365 is de nieuwe Office | Nederlands | 1 jaar | 1TB cloudopslag | voor 1 gebruiker | PC, Mac of Chrome
Score 0.0 van 5 sterren.
Mogelijk niet beschikbaar
Klik om dit product op bol.com te bekijken

BTW en omzet per kwartaal

BTW, kosten en inkomsten per kwarta

Op het tabblad BTW wordt alles automatisch berekend wanneer je de tabbladen van de maanden invoert. In kolom B zie je de door jou betaalde btw, in kolom C de ontvangen btw. In kolom D het verschil tussen ontvangen en betaalde btw. Dit is het bedrag dat je aan de belastingdienst moet betalen of ontvangen.

In kolom E zie je jouw bruto-omzet exclusief btw. In kolom F de kwartaalkosten exclusief btw. En kolom G geeft je jouw bruto winst voor belasting per kwartaal.

Heb je vragen over dit administratiesysteem of wil je het uitbreiden, dan kan dat door een mailtje te sturen naar cursus[@]niksmetcijfers.nl.

Dit blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou geen extra geld en je helpt mij om mijn research naar nieuw materiaal voor Niks met Cijfers te kunnen bekostigen. Dank je wel daarvoor! Wil je iets bestellen via Bol.com? Als je op de banner bovenaan het blog klikt steun je mij en mijn werk zonder dat het jou een cent meer kost. 

Share this post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Netwerk
Onderzoek
Guiselaine

Klanten

De lijst van mijn klanten vanaf 13 augustus 2012 toen ik mijn bedrijf oprichtte tot nu toe. Deze klanten hebben Niks Met Cijfers, maar moeten

Lees verder »
Geld verdienen
Geld
Guiselaine

Handige Links

Vandaag heb ik wat handige financiële links voor je van instellingen die ik zelf ook gebruik met uitleg wat je ermee kan en de voordeel

Lees verder »