Online shopping

Shoppen online is dat veilig?

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Dit jaar is de wereld in de ban van COVID en Lockdowns. Wij worden gedwongen om onze patronen te veranderen. Een van de dingen die veranderd zijn is dat we meer online shoppen dan voor 2020 (noodgedwongen), maar weten wij genoeg van online veiligheid om ons geld aan het internet te vertrouwen?

Het is allemaal digitaal en zo weg. We hebben het niet meer in onze eigen handen en met een click is het geld vervlogen naar een ander. Kunnen we onszelf hier tegen beschermen. Naast dat we gewoon op onze budget moeten letten als we online geld uitgeven.

Dr. Cyber Care heeft in het boek Stay safe while online shopping 10 tips voor ons om niet al ons geld online kwijt te raken door kleine onveiligheden.Check of de online winkel website een herkende online winkel is

Je kunt checken of een website een betrouwbare online winkel is met Web of Trust (WOT). Dit is een plugin die je installeert in je browser en deze geeft dan een bericht als een winkel niet betrouwbaar is. https://www.mywot.com/ Helaas moet je voor deze plugin betalen.

10 Ways To Save On Online Shopping
10 Ways To Save On Online Shopping
Score 0.0 van 5 sterren.
€0,99
Direct beschikbaar
Klik om dit product op bol.com te bekijken

Check de reputatie van de online winkel

Maar wat wel kan is de reputatie van de winkel onderzoeken door reviews te lezen op het net over de winkel. Wat zeggen klanten over de winkel en wat vinden ze van de klantenservice en geleverde product.

Secure site

Check of de site SSL site is. Dit betekent dat de website moet beginnen met https in plaats van http. Er staat dan ook een slotje naast de link, maar let nooit alleen op het slotje.

Vertel niet te veel over jezelf online

Scammers scammen de web opzoek naar informatie over mensen, zodat ze die kunnen gebruiken om online aankopen te doen op jouw naam en met jouw geld in plaats van met de hunne.

Eigen devices gebruiken

Als het kan gebruik geen publiek toegankelijke apparaten die door meer mensen gebruikt worden om je aankopen te doen. Als het echt niet anders kan vergeet dan na aankoop niet uit te loggen, zodat je gegevens gewist worden.

Openbare wifi

Hetzelfde geldt voor openbare wifi. Liever niet gebruiken voor aankopen, maar als niet anders kan dan gebruik een VPN. De VPN zorgt in het kort gezegd voor je privacy en bescherming van je gegevens.

Terugstuurbeleid

Kijk bij het terugsturen uit voor verborgen fees die je moet betalen en terugstuurkosten bij terug sturen. Ook belangrijk is of je je geld terug krijgt bij terugsturen of een cadeaubon of alleen kunt ruilen. Let op terugstuurtermijn bij dit alles.

Gebruik alleen vertrouwde betaalmethodes

Bij de meeste winkels zie je op de betaalpagina dat je kan betalen met creditcard, paypal en ideal. Dit zijn vertrouwde partijen. Gebruik hen als het even kan. Kan het niet Google dan de gebruikte betaalmethode.

Online shopping

Paper trail

Zorg dat je een papierenspoor achterlaat bij aankoop in een online shop, zodat je kunt bewijzen dat je betaald hebt of teruggestuurd hebt.

Controleer je bankrekening en creditcardafschriften periodiek

Check je rekeningen wekelijks. Ook je creditcard. Bij rare transacties trek meteen aan de bel.

Dit waren de 10 tips van Dr. Cyber Care in het boek Stay safe while online shopping aangevuld met mijn uitleg.

Dit blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou geen extra geld en je helpt mij om mijn research naar nieuw materiaal voor Niks met Cijfers te kunnen bekostigen. Dank je wel daarvoor! Wil je iets bestellen via Bol.com? Als je op de banner bovenaan het blog klikt steun je mij en mijn werk zonder dat het jou een cent meer kost. 

Share this post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Netwerk
Onderzoek
Guiselaine

Klanten

De lijst van mijn klanten vanaf 13 augustus 2012 toen ik mijn bedrijf oprichtte tot nu toe. Deze klanten hebben Niks Met Cijfers, maar moeten

Lees verder »
Geld verdienen
Geld
Guiselaine

Handige Links

Vandaag heb ik wat handige financiële links voor je van instellingen die ik zelf ook gebruik met uitleg wat je ermee kan en de voordeel

Lees verder »