Enquete

Waarom ik altijd ja zeg als iemand vraagt of ik mee wil doen aan een enquête

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

‘Mevrouw, wilt u deelnemen aan een enquête over uw recent afgesloten abonnement?’

Je wordt deze vraag vaak gesteld in allerlei varianten op weg naar je werk, thuis, winkelen, per e-mail, etc. De meeste mensen lopen door of zeggen nee, maar ik niet. Zolang het niet om verkopen maar om enquêtes gaat, sta ik stil! Doe mee!

Enquêtes of peilingen

Enquête is een methode om informatie te verkrijgen door vragen te stellen. Een kleine enquête wordt vaak een poll genoemd. Maurice de Hond houdt tijdens de verkiezingsperiode vaak polls, waarna de antwoorden op deze vragen later worden geanalyseerd. Het analyseren van de vragen is mijn werk sinds 2005. Je kunt dus zeggen dat ik dit jaar mijn eerste decennium vier. Ik ga niet verder in op hoe te analyseren in deze blog, laten we teruggaan naar mijn bekentenis dat ik deelneem aan enquêtes.

Doe mee aan de enquête

De meeste mensen vinden het tijdsverspilling en rennen snel voorbij, maar enquêtes zijn een van de methoden waarmee retailers, organisaties, overheden of anderen kunnen achterhalen wat hun klanten van een bepaald onderwerp vinden. Burgerlijke plicht is niet de belangrijkste reden dat ik deelneem, omdat ik benieuwd ben hoe zij de enquête hebben opgebouwd. Voldoen ze aan de onderzoekregels? Er zijn 10 regels bij het maken van een enquête:

 • Bepaal het doel van de enquête
 • Definieer de doelgroep, dus de populatie die je wilt onderzoeken
 • Kies het type enquête; en wanneer en over welke periode het zal worden gehouden
 • Bereid eerlijke en duidelijke uitleg voor over het doel van de enquête
 • Formuleer de vragen
 • Neem een steekproef uit de populatie
 • Voer de enquête uit Follow-up, follow-up en follow-up
 • Verwerk en analyseer de gegevens
 • Conclusies trekken

Ik loop deze 10 regels in mijn hoofd door tijdens het invullen van zo’n enquête. Het grappige is dat je altijd iets kunt vinden waarvan je denkt dat ik het beter en anders had gedaan. Ook met je eigen enquêtes trouwens.


Doelgroep

Ik kijk ook altijd rond wie de enquête invult of dat ze vragen hebben om een groep te definiëren. Dit zijn controle vragen zoals in welk jaar je bent geboren, wat is je opleiding, etc.

Type onderzoeken

Naast de straatonderzoeken waar ik het over heb, zijn er ook de volgende soorten onderzoeken:

 • Via de telefoon; Je wordt gebeld om te vragen of je mee wilt doen en de interviewer stelt je telefonisch de vragen. Niet mijn favoriet.
 • Geschreven; De vragen ontvang je thuis op papier. Vaak met een antwoordenvelop om de enquête gratis te retourneren. Mijn favoriet, want dan kan ik de enquête in alle rust bestuderen.
 • Thuis aan huis; Het CBS doet dit bijvoorbeeld af en toe om bevolkingsgegevens te verzamelen.
 • E-mail; Er zijn twee soorten onderzoeken:
  • U ontvangt een link waar je de enquête kunt invullen.
  • Je kunt vragen beantwoorden in de e-mail zelf.
 • Websites; Vaak krijg je bij een bezoek aan een website een pop-up met de vraag of je mee wilt doen aan een poll over de service van het bedrijf of het vinden van je antwoord op hun website.
 • Willekeurige mensen aanspreken; Bedrijven gebruiken dit soort enquêtes vaak in hun winkels om hun service te meten. De interviewer staat vaak voor de deur met een tablet of papieren versie.

Neutraal onderzoek

 • Dit is de grootste uitdaging bij het maken van een enquête, namelijk het stellen van je vragen zo neutraal mogelijk, maar wel zodanig dat je antwoord krijgt op je vraag. Veel auteurs van enquêtes gaan hier fout, waardoor er vooringenomenheid ontstaat in de enquêtes. Dit zijn vaak suggestieve of gerichte vragen om bepaalde antwoorden uit te lokken. Een voorbeeld van zo’n vooringenomen vraag is:

Vind je 3% een acceptabele belastingverhoging?

Het antwoord zit al in de vraag. Deze vraag zou eigenlijk moeten zijn:

Wat is volgens jou een acceptabele belastingverhoging?

 • 0%
 • 3%
 • 5%

Hoe neutraler de vraag, hoe kleiner de kans op vertekening in uw enquête

Er is nog een reden waarom ik meedoe, namelijk de responsratio. Dat wordt in de loop der jaren steeds minder. U berekent de responsratio door het aantal mensen dat heeft gereageerd te delen door het totale aantal geselecteerde mensen dat deelneemt aan de enquête. Tegenwoordig moet je blij zijn met een respons tussen 10-30%. Mensen proberen de respons vaak te stimuleren door:

 • Herinneringen één of twee keer naar de respondent sturen (per brief of e-mail)
 • Verspreid schriftelijke enquêtes met bedrukte enveloppen naar een antwoordnummer, want mailen naar een antwoordnummer is gratis voor de respondent
 • Een klein cadeautje uitdelen
 • Verloten van bepaalde prijzen

Basisboek enquêteren
Basisboek enquêteren
handleiding voor het maken van een vragenlijst en het voorbereiden en afnemen van enquêtes
Score 4.3 van 5 sterren.
€41,95
Op voorraad. Voor 23:59 uur besteld, dinsdag in huis
Gratis verzenden
Klik om dit product op bol.com te bekijken

Oké, ik moet bekennen dat er nog een reden is

Ik heb last van professionele vervorming als het gaat om enquêtes. Af en toe laat ik mezelf inhuren om enquêtes af te nemen. Ik ben een dag dan de extraverte Guiselaine die mensen onderzoekt en ik heb plezier … Dus wees niet verbaasd als je me hoort zeggen:

‘Mevrouw / meneer, wilt u deelnemen aan een enquête?’

Dit blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou geen extra geld en je helpt mij om mijn research naar nieuw materiaal voor Niks met Cijfers te kunnen bekostigen. Dank je wel daarvoor! Wil je iets bestellen via Bol.com? Als je op de banner bovenaan het blog klikt steun je mij en mijn werk zonder dat het jou een cent meer kost. 

Share this post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Netwerk
Onderzoek
Guiselaine

Klanten

De lijst van mijn klanten vanaf 13 augustus 2012 toen ik mijn bedrijf oprichtte tot nu toe. Deze klanten hebben Niks Met Cijfers, maar moeten

Lees verder »
Geld verdienen
Geld
Guiselaine

Handige Links

Vandaag heb ik wat handige financiële links voor je van instellingen die ik zelf ook gebruik met uitleg wat je ermee kan en de voordeel

Lees verder »